Frank van de Vijver

In 2004 ben ik gestart met mijn eigen glas-in-loodbedrijf.Dit is voortgekomen uit een aantal cursussen glas in lood samen met mijn vader nu al heel wat jaren geleden. Daarna heb ik me steeds verder ontwikkeld als ambachtelijk vakman.In opdracht maak ik glas in lood, waarin ik samen met de klant kijk wat er mogelijk is. Ook reparaties en restauranties zijn mogelijk.

Ik heb mijn atelierruimte in het oude Fort Orthen, aan de Ketsheuvel 56 in Den Bosch. De geschiedenis van Fort Orthen begint in het jaar 1593. In 1852 werd het nu nog bestaande gebastioneerde torenfort gebouwd. Onder de sfeervolle, oude gewelven van dit fort geef ik ook cursussen glas in lood.

Glas in Lood

Naast nieuwe toepassingen laten veel mensen nu hun oude ramen repareren. Vooral in de jaren 70 zijn veel ramen vervangen door vaak afschuwelijk glas, 'omdat men meer licht wilde' en er vaak sprake was van schade. Tegenwoordig is men dolblij als men glas-in-lood aantreft op een nieuw adres.
Het gebeurt nu regelmatig dat men ooit verwijderd glas-in-lood weer terug wil. Ontwerpen zijn zeer divers: modern, klassiek, rond, rechthoekig, in Jugendstil of volgens De Stijl, voorstellingen, bloemmotieven etc. De vele kleuren en diverse structuren geven glas een fascinerend karakter.

Meten, tekenen & ontwerpen

Net zoals vroeger is glas-in-lood maken erg arbeidsintensief. Het houdt o.a. in: meten, tekenen (en/of ontwerpen), glas snijden en lood snijden, voegen/opbouwen, solderen (tweezijdig), kitten (niet, één- of tweezijdig), loodprofielen dichttrekken, kit verwijderen, schoonmaken. Ook het plaatsen van de ramen is mogelijk. U kunt zeker zijn van aandacht en kwaliteit.